Geoblog.pl    rataj    Podróże    USA 2026    Szybka przesiadka
lip

Szybka przesiadka

Szwajcaria
Szwajcaria, Zurich

Przespaliśmy prawie cały krótki lot i o 8:45 wylądowaliśmy na lotnisku w Zurichu. Co ciekawe wysiadaliśmy na płycie schodami i autobusem dotarliśmy do terminala. Nasz kolejny lot odlatywał z bramki E19 wiec kierując się strzałkami ruszyliśmy w kierunku bramek E. Po drodze zaliczyliśmy kontrolę paszportów, która dzięki paszportom EU poszła bardzo sprawnie. W USA niestety już nie będziemy mieli takich przywilejów. Przekonani, że teraz już jesteśmy blisko naszej bramki dalej kierowaliśmy się strzałkami, które zaprowadziły nas do podziemi, do stacji kolejki. Okazało się że bramki E to osobny terminal do którego musieliśmy dojechać podziemną kolejką. Kiedy już tam dotarliśmy to czekał nas kolejny długi spacer bo nasza bramka znajdowała się na samym końcu terminala. Byliśmy przekonani, że teraz już pójdzie łatwo. Nic bardziej mylnego. Kiedy już mieliśmy przejść kontrolę przed wejściem do samolotu to odbiliśmy się od niej ponieważ w pośpiechu ominęliśmy stoisko weryfikacji paszportów. Zapewne chodziło o kontrolę ESTA. Po przygodach sprzed 2 dni była chwila stresu, ale wszystkie 3 paszporty otrzymały zielone światło. Wróciliśmy na boarding, ale nadal nasze paszporty nie przechodziły i zostaliśmy odesłani do kolejnego stanowiska gdzie ponownie wykonano weryfikację paszportów. Tym razem skutecznie i w końcu dotarliśmy na pokład samolotu. Szybko znaleźliśmy nasze miejsca i usiedliśmy czekając na start. Samolot był w 100% wyprzedany więc trochę trwało zanim wszyscy zajęli swoje miejsca. Dodatkowo bardzo długo trwało zanim zaczęliśmy kołować na pas startowy. Ostatecznie wystartowaliśmy p 10:40 z 40 minutowym opóźnieniem czyli ponad godzinę od momentu jak usiedliśmy na swoich miejscach.

zwiedził 14.5% świata (29 państw)
Zasoby: 491 wpisów491 277 komentarzy277 3181 zdjęć3181 129 plików multimedialnych129

30.06.2026 - 04.07.2026

12.06.2026 - 14.06.2026