Geoblog.pl    rataj    Podróże    Niemcy 2026    Autostadt VW i centrum nauki Phaeno
2026
cze

Autostadt VW i centrum nauki Phaeno

Niemcy
Niemcy, Wolfsburg

Plany na ten dzień były zupełnie inne. Początkowo zamierzaliśmy pojechać do Hamburga, aby odwiedzić słynne Miniatur Wunderland czyli największą na świecie wystawę makiet kolejowych i jedną z najpopularniejszych atrakcji turystycznych w Niemczech. Nie kupowaliśmy biletów z wyprzedzeniem, ponieważ do ostatniej chwili nie byliśmy pewni, czy w ogóle wybierzemy się na długi weekend do Niemiec. Kiedy dzień przed planowanym wyjazdem postanowiliśmy sprawdzić dostępność wejściówek, okazało się, że wszystkie bilety z gwarantowaną godziną wejścia zostały już wyprzedane. Po dokładniejszym sprawdzeniu wyszło na jaw, że w weekendy takie bilety znikają nawet kilka miesięcy wcześniej, więc zakup dwa czy trzy tygodnie przed terminem i tak nie byłby możliwy. Teoretycznie mogliśmy pojechać do Hamburga i spróbować kupić bilety na miejscu bez gwarantowanej godziny wejścia. Według informacji organizatorów wiązałoby się to jednak z oczekiwaniem od trzech do nawet czterech godzin w kolejce. Uznaliśmy więc, że szkoda nam całego dnia na stanie w oczekiwaniu i ostatecznie zrezygnowaliśmy z wyjazdu do Hamburga, postanawiając skupić się na lokalnych atrakcjach Wolfsburga. W związku z tym tego dnia pobudka była wyjątkowo spokojna i bez pośpiechu, dopiero po godzinie ósmej. Po niespiesznym śniadaniu około 9:30 ruszyliśmy w kierunku centrum nauki Phaeno. Od samego rana pogoda dopisywała. Bezchmurne niebo i przyjemna temperatura sprawiły, że uznaliśmy ten dzień za idealny na spacer po parku Autostadt. Zmieniliśmy więc plany i ruszyliśmy przez centrum handlowe, następnie przeszliśmy kładką nad torami kolejowymi i kanałem, aż dotarliśmy do głównego budynku wejściowego kompleksu Autostadt. Nie zdawaliśmy sobie jednak sprawy, że nawet sam wstęp do parku jest objęty biletem do Autostadt. Udało nam się wejść tylko dlatego, że pojawiliśmy się tuż przed godziną 10:00. Oficjalnie Autostadt działa od 10:00 do 18:00, natomiast poza tymi godzinami park pozostaje ogólnodostępny. Wchodząc kilka minut przed otwarciem trafiliśmy na bramki, przy których nie było jeszcze żadnej kontroli biletów. Przez dłuższy czas spacerowaliśmy po imponującym, perfekcyjnie utrzymanym terenie. Autostadt zrobiło na nas bardzo dobre pierwsze wrażenie. Mnóstwo zieleni, nowoczesna architektura i starannie zaprojektowana przestrzeń tworzyły wyjątkową atmosferę. Odwiedziliśmy także trzy pawilony poświęcone marce Volkswagen: R-Line, GTI oraz samochodom osobowym. Z bliska mogliśmy również obserwować pracę charakterystycznych wież samochodowych, w których automatyczne windy transportują nowe auta pomiędzy poziomami. W pewnym momencie, próbując przejść do dalszej części kompleksu, dotarliśmy do strefy parkingowej. Gdy chcieliśmy zawrócić, okazało się, że bez ważnych biletów nie możemy już wrócić na teren parku. W ten sposób tymczasowo zakończyliśmy zwiedzanie Autostadt oraz zorientowaliśmy się, że całkiem nieświadomie zwiedziliśmy sporą część Autostadt bez kupowania wejściówek. Było już po godzinie 12:00. Przez chwilę zastanawialiśmy się, czy nie kupić biletów i nie wrócić do środka, ale doszliśmy do wniosku, że najbardziej interesuje nas sam park, a nie ekspozycje samochodów znajdujące się w halach wystawowych. Postanowiliśmy więc ewentualnie wrócić później, po godzinie 16:00, a tymczasem skierowaliśmy się do centrum nauki Phaeno. Budynek Phaeno już wcześniej przyciągał naszą uwagę. Wielokrotnie spacerowaliśmy wokół tej niezwykłej konstrukcji zaprojektowanej przez pochodzącą z Iraku brytyjską architektkę Zahę Hadid. Obiekt przypominający futurystyczny statek kosmiczny lub ogromną płynną rzeźbę wyrastającą z miejskiego krajobrazu robi niesamowite wrażenie. Na własne oczy przekonaliśmy się, dlaczego jest uznawany za jedno z najważniejszych i najbardziej awangardowych dzieł architektury XXI wieku. Tym razem przyszła pora, aby poznać go od środka. Kupiliśmy bilety dla trzech osób za nieco ponad 30 euro i rozpoczęliśmy zwiedzanie. Mieliśmy pewne obawy, czy większość ekspozycji nie będzie dostępna wyłącznie po niemiecku, co mogłoby utrudnić korzystanie z wystawy. Szybko okazało się jednak, że nasze obawy były całkowicie nieuzasadnione. Już po wejściu na główną halę wystawową zaczęliśmy odkrywać kolejne stanowiska. Było ich ponad 300, a każde prezentowało inne zjawisko z zakresu fizyki, matematyki, techniki, optyki czy biologii. Większość eksponatów była interaktywna i zachęcała do samodzielnego eksperymentowania. Zamiast czytać długie opisy, można było po prostu sprawdzać i obserwować działanie różnych zjawisk w praktyce. Zwiedzanie wciągnęło nas znacznie bardziej, niż się spodziewaliśmy. Początkowo zakładaliśmy, że trzy godziny w zupełności wystarczą na obejrzenie całego centrum. Tymczasem czas mijał błyskawicznie, a liczba atrakcji sprawiała, że ciągle odkrywaliśmy coś nowego. Ostatecznie zgodnie uznaliśmy, że Phaeno jest znacznie ciekawsze od Autostadt i zostaliśmy tam niemal do samego zamknięcia. Co więcej, doszliśmy również do wniosku, że centrum nauki w Wolfsburgu zrobiło na nas większe wrażenie niż Centrum Nauki Kopernik, które odwiedziliśmy w październiku 2025 roku. Liczba stanowisk, ich różnorodność oraz sposób angażowania odwiedzających sprawiły, że było to jedno z najciekawszych miejsc tego wyjazdu. Tuż przed godziną 18:00 opuściliśmy Phaeno i udaliśmy się na kolację. Tym razem wybór padł na frytki w Frittenwerk. Po posiłku ruszyliśmy jeszcze na kolejną rundę zakupów. Jak się okazało, wracaliśmy do hotelu z następnymi torbami pełnymi zakupionych rzeczy. Na zakończenie dnia postanowiliśmy spróbować jeszcze kebaba w Döner Station, znajdującym się tuż obok hotelu. Przez chwilę rozważaliśmy wieczorny powrót do Autostadt, korzystając z darmowego dostępu do parku po godzinach otwarcia. Po całym dniu zwiedzania zabrakło nam jednak energii i motywacji. Najedzeni i zmęczeni wróciliśmy więc do hotelu, kończąc kolejny udany dzień naszego wyjazdu.

zwiedził 14.5% świata (29 państw)
Zasoby: 462 wpisy462 277 komentarzy277 3116 zdjęć3116 129 plików multimedialnych129

04.06.2026 - 07.06.2026

01.05.2026 - 12.05.2026