Ostatni dzień naszego wyjazdu rozpoczął się spokojnie. Po pobudce po godzinie 8:00 bez pośpiechu spakowaliśmy bagaże i zjedliśmy ostatnie wspólne śniadanie. Następnie wymeldowaliśmy się z hotelu i przygotowaliśmy do drogi powrotnej. Wyruszyliśmy Z Wolfsburga chwilę przed godziną 10:00. Po około godzinie jazdy dotarliśmy do centrum Magdeburga, gdzie zaparkowaliśmy samochód i udaliśmy się na krótki spacer po mieście. Mieliśmy okazję zobaczyć wybrane, najciekawsze dla nas atrakcje stolicy kraju związkowego Saksonia-Anhalt. Bardzo ciekawym punktem była majestatyczna Katedra w Magdeburgu. To najstarsza gotycka katedra na terenie Niemiec, związana z postacią cesarza Ottona I. Jej imponująca architektura i bogata historia zrobiły na nas duże wrażenie. Kolejnym punktem spaceru i głównym powodem naszej wizyty w Magdeburgu była niezwykła Zielona Cytadela. To budynek, które jest ostatnim zrealizowanym projektem austriackiego artysty i architekta Friedensreich Hundertwasser. Budynek zachwyca kolorową elewacją, nieregularnymi kształtami oraz licznymi zielonymi tarasami i ogrodami, dzięki którym stał się jednym z symboli miasta. Nas zachwycił swoją wyjątkowością. Na zakończenie wizyty w Magdeburgu przeszliśmy się promenadą wzdłuż Łaby, podziwiając widoki na rzekę oraz okoliczną zabudowę. Była to doskonała okazja do chwili odpoczynku przed dalszą podróżą. Po godzinie 12:30 wyruszyliśmy w drogę do Polski.