Geoblog.pl    rataj    Podróże    Patagonia 2025    Park narodowy Reserva Nacional Magallanes
2025
lis

Park narodowy Reserva Nacional Magallanes

Chile
Chile, Reserva Nacional Magallanes

Na pierwszy ogień z naszych planowanych atrakcji wybraliśmy trekking po parku narodowym Reserva Nacional Magallanes. Dojazd z miasta zorganizowaliśmy Uberem – 8,5 km za 16 zł, a wstęp do parku kosztował 7900 CLP od osoby. Wybraliśmy pętlę Circuito Las Lengas, szlak o długości 9,8 km, prowadzący przez bujny las leng, typowy dla tego regionu, i malownicze wzgórza. Po drodze mijaliśmy dwa punkty widokowe, z których rozpościerały się fantastyczne panoramy na okoliczne doliny i lasy. Cała trasa była dobrze oznakowana i przyjemna, z łagodnymi wzniesieniami, idealna na relaksujący, ale aktywny dzień. Sceneria na szlaku była niesamowita, co chwilę robiliśmy postoje na zdjęcia. Do tego często skręcaliśmy w boczne odnogi bo tam było zazwyczaj coś ciekawego. Dzięki temu na koniec licznik pokazał ponad 10,5 km. Nasz cel osiągnęliśmy w komplecie chwilę przed godziną 16, zameldowaliśmy się u obsługi parku by wykonać checkout i Uberem wróciliśmy do miasta. Delikatnie zmęczeni, ale zachwyceni widokami i atmosferą tego parku.

zwiedził 14% świata (28 państw)
Zasoby: 431 wpisów431 277 komentarzy277 2867 zdjęć2867 129 plików multimedialnych129

19.11.2025 - 06.12.2025

26.07.2024 - 06.08.2024