Geoblog.pl    rataj    Podróże    Madera 2026    Dolina Zakonnic (Curral das Freiras)
2026
maj

Dolina Zakonnic (Curral das Freiras)

Portugal
Portugal, Curral das Freiras

Pobudka tego dnia była o 8:15. Po śniadaniu i krótkim omówieniu planu ruszyliśmy na zwiedzanie około 10:15. Głównym celem była malownicza Dolina Zakonnic (Curral das Freiras), jedno z najbardziej niezwykłych miejsc na Maderze. Swoją nazwę zawdzięcza wydarzeniom z 1566 roku, kiedy zakonnice z klasztoru Santa Clara w Funchal schroniły się tutaj przed najazdem francuskich piratów. Otoczona wysokimi górami dolina przez wieki pozostawała niemal odcięta od świata, co czyniło ją jeszcze bardziej wyjątkową. Po drodze około 10:45 zatrzymaliśmy się na punkcie widokowym Pico dos Barcelos, skąd rozciąga się piękna panorama Funchal oraz wybrzeża Atlantyku. To jedno z popularniejszych miejsc do podziwiania stolicy wyspy z góry. Ciekawostką jest fakt, że właśnie tutaj słynny maderski piłkarz Cristiano Ronaldo pozował do jednej ze swoich najbardziej rozpoznawalnych sesji zdjęciowych, prezentując zdobyte trofea i nagrody indywidualne na tle panoramy rodzinnej wyspy. Dzięki temu miejsce zyskało dodatkową popularność wśród fanów futbolu odwiedzających Maderę. Kolejnym przystankiem był punkt widokowy Miradouro da Eira do Serrado, do którego dotarliśmy około 11:20. Po krótkim, około 200-metrowym spacerze z parkingu naszym oczom ukazała się słynna Dolina Zakonnic. Początkowo pogoda nie dopisywała ponieważ padał lekki deszcz, a szczyty gór skrywały się w chmurach. Wróciliśmy na parking i na moment zajrzeliśmy do sklepu z pamiątkami. Gdy po kilku minutach wychodziliśmy z niego to wyszło słońce i po deszczu już nie było śladu. Nie zastanawialiśmy się długo i wróciliśmy na punkt widokowy. Tym razem widoki były znacznie lepsze - odsłonięte szczyty i słoneczna pogoda pozwoliły w pełni docenić spektakularny krajobraz i zrobić zdecydowanie lepsze zdjęcia. Następnie zjechaliśmy krętą drogą do samego serca doliny. Około 12:40 dotarliśmy do miejscowości Curral das Freiras, której nazwa jest taka sama jak całej doliny. Po zaparkowaniu samochodu wybraliśmy się na krótki spacer po spokojnej, otoczonej górami wiosce. Miejscowość słynie przede wszystkim z uprawy kasztanów, które są podstawą wielu lokalnych specjałów. Zatrzymaliśmy się na kawę w jednej z lokalnych kawiarni, a następnie odwiedziliśmy miejsce o nazwie Sabores do Curral, gdzie mogliśmy spróbować kasztanów w różnych odsłonach, od tradycyjnych wypieków po likiery i słodycze. Warto wspomnieć, że każdego roku w Curral das Freiras odbywa się Festiwal Kasztanów, który przyciąga mieszkańców i turystów z całej Madery. To właśnie dzięki kasztanom miejscowość zyskała swoją kulinarną sławę. Około 14:30 opuściliśmy dolinę i ruszyliśmy w dalszą część naszej podróży po wyspie.

zwiedził 14.5% świata (29 państw)
Zasoby: 462 wpisy462 277 komentarzy277 3116 zdjęć3116 129 plików multimedialnych129

04.06.2026 - 07.06.2026

01.05.2026 - 12.05.2026