Geoblog.pl    rataj    Podróże    Madera 2026    Seixal - europejskie Hawaje
maj

Seixal - europejskie Hawaje

Portugal
Portugal, Seixal

Około godziny 15:00 ruszyliśmy dalej w kierunku północnego wybrzeża Madery, które słynie z dzikich krajobrazów, wysokich klifów i spektakularnych widoków na Ocean Atlantycki. Naszą pierwszą przerwą był punkt widokowy Miradouro da Beira da Quinta, do którego dotarliśmy około 16:30. Z tego miejsca mogliśmy podziwiać malownicze wybrzeże oraz strome zbocza charakterystyczne dla tej części wyspy. Następnie, około 17:45, zatrzymaliśmy się przy Miradouro do Véu da Noiva. Jest to jeden z najbardziej znanych punktów widokowych na Maderze. Rozciąga się stąd widok na słynny wodospad „Welon Panny Młodej”, którego nazwa pochodzi od kształtu przypominającego ślubny welon. Wodospad spływa po stromym klifie prosto do oceanu, tworząc niezwykle fotogeniczny krajobraz. Kolejnym celem naszej podróży było miasteczko Seixal, często nazywane „europejskimi Hawajami” ze względu na egzotyczny charakter, bujną roślinność oraz wyjątkowe czarne plaże pochodzenia wulkanicznego. Około godziny 18:00 zostawiliśmy samochód w pobliżu plaży i ruszyliśmy na spacer. Najpierw udaliśmy na Praia do Cais, gdzie mogliśmy podziwiać kontrast pomiędzy czarnym piaskiem, zielonymi wzgórzami i błękitem oceanu. To jedno z najbardziej charakterystycznych miejsc na północnym wybrzeżu wyspy. Pół godziny później odwiedziliśmy Espaço Infinito, prywatny punkt widokowy oferujący wyjątkową panoramę okolicy. Widoki na ocean, góry i wybrzeże robiły ogromne wrażenie i były doskonałą okazją do wykonania pamiątkowych zdjęć. Po zwiedzaniu wróciliśmy na słynną czarną plażę w Seixal i nabraliśmy ochoty aby spróbować kąpieli w Atlantyku. Marcin i Marysia odważnie wskoczyli do wody i mogli poczuć siłę oraz chłód oceanu. Był to jeden z najbardziej emocjonujących momentów tego dnia. Schłodzeni w oceanie około 19:20 dotarliśmy do Piscinas Naturais do Seixal, czyli naturalnych basenów wulkanicznych utworzonych przez zastygłą lawę. Choć oficjalnie były już zamknięte, można było wejść na teren tej atrakcji a nawet z nich skorzystać na własną odpowiedzialność. Niektórzy turyści zdecydowali się na kąpiel, jednak my zrezygnowaliśmy, ponieważ wcześniej mieliśmy już okazję wykąpać się na czarnej plaży. Tu obok była kamienista plaża Praia das Lajes która była kolejnym przystankiem i gdzie podziwialiśmy potężne fale Atlantyku rozbijające się o skały. Surowe piękno tego miejsca oraz odgłos oceanu tworzyły niezapomnianą atmosferę. To była ostatnia atrakcja w Seixal więc zapakowaliśmy się do auta i chwilę przed 20 ruszyliśmy w kierunku naszej kwatery. Po drodze około 20:00, w okolicach miejscowości São Vicente zatrzymaliśmy się przy punkcie widokowym Miradouro Água d'Alto. Mogliśmy tam podziwiać imponujący wodospad spadający niemal bezpośrednio na drogę biegnącą u podnóża klifu. Widok ten był doskonałym zwieńczeniem dnia pełnego niezwykłych krajobrazów i atrakcji północnego wybrzeża Madery. Zmęczeni, ale zachwyceni pięknem wyspy, zakończyliśmy kolejny etap naszej podróży, zabierając ze sobą wiele niezapomnianych wspomnień i zdjęć.

zwiedził 14.5% świata (29 państw)
Zasoby: 462 wpisy462 277 komentarzy277 3116 zdjęć3116 129 plików multimedialnych129

04.06.2026 - 07.06.2026

01.05.2026 - 12.05.2026