Geoblog.pl    rataj    Podróże    Madera 2026    Monte Palace Tropical Garden
maj

Monte Palace Tropical Garden

Portugal
Portugal, Monte

Po krótkiej przejażdżce autem dotarliśmy do Funchal, gdzie samochód zostawiliśmy na parkingu Amazonia Funchal. Koszt całodziennego postoju wynosił 2,5 euro. Stamtąd krótkim spacerem przeszliśmy do dolnej stacji kolejki linowej Teleféricos do Funchal, prowadzącej do dzielnicy Monte. Kupiliśmy bilety w jedną stronę dla naszej trójki za 40 euro i około 15:20 wsiedliśmy do wagonika. Przejazd kolejką okazał się atrakcją samą w sobie. Wagonik sunął nad dachami miasta, dzięki czemu mogliśmy podziwiać piękne panoramy oraz spojrzeć na Funchal z zupełnie innej perspektywy. Widoki na ocean, strome wzgórza i gęsto zabudowane zbocza robiły ogromne wrażenie. Po wyjściu z kolejki skierowaliśmy się prosto do ogrodów Monte Palace Tropical Garden. Bilety dla całej naszej trójki kosztowały 36 euro. Ogrody zachwyciły nas ogromną powierzchnią oraz różnorodnością stylów i roślinności. Spacerowaliśmy alejkami pełnymi egzotycznych drzew, wodospadów i orientalnych dekoracji. Szczególnie ciekawy okazał się pawilon z minerałami, w którym można było zobaczyć niezwykłe okazy z różnych stron świata. Wśród atrakcji były również flamingi, które najbardziej spodobały się Marysi, a także dostojnie spacerujące pawie. Po około dwóch godzinach zwiedzania opuściliśmy ogrody. Początkowo planowaliśmy odwiedzić jeszcze ogrody botaniczne, jednak z uwagi na późną porę po prostu musieliśmy sobie odpuścić. Z ogrodów Monte Palace udaliśmy się w stronę znajdującego się bardzo blisko kościoła Igreja de Nossa Senhora do Monte, czyli Sanktuarium Matki Bożej z Monte. Niestety nie udało nam się wejść do środka, ponieważ akurat trwała msza. Tuż obok świątyni znajdował się punkt startowy jednej z najbardziej charakterystycznych atrakcji Madery – zjazdu saniami Monte Carreiros. Było tuż przed 18:00, kiedy kupowaliśmy bilety. Za przejazd dla trzech osób zapłaciliśmy 60 euro (płatność można było zrealizować kartą). Nie sprawdzaliśmy wcześniej godzin funkcjonowania atrakcji i dopiero na miejscu okazało się, że o 18:00 kończą się zjazdy. Mieliśmy jednak sporo szczęścia i udało nam się załapać na jeden z ostatnich kursów. Podwójnie szczęśliwi wsiedliśmy na nasze sanie ruszyliśmy by doświadczyć wyjątkowej przejażdżki tradycyjnymi wiklinowymi saniami, które ślizgały się po asfalcie na drewnianych płozach. Sanki były prowadzone i hamowane przez dwóch carreiros ubranych w tradycyjne białe stroje, słomkowe kapelusze oraz specjalne buty z gumowymi podeszwami wykonanymi z opon. Zjazd trwał około 10 minut, a trasa liczyła mniej więcej 2 kilometry i prowadziła normalnymi ulicami miasta, pomiędzy samochodami. Momentami sanie osiągały naprawdę sporą prędkość – podobno nawet ponad 40 km/h. Przejazd zakończył się w Livramento przy Caminho do Monte 82/84. Zatrzymaliśmy się tam jeszcze na chwilę, aby kupić kilka pamiątek, a następnie ruszyliśmy na około dwukilometrowy spacer w dół, w kierunku auta, w kierunku centrum Funchal. By nie iść w ciemno odpaliliśmy nawigację, która postanowiła poprowadzić nas skrótami przez niezwykle wąskie i strome uliczki i chodniki pomiędzy ciasno zabudowanymi domami. Chwilami spacer przez te zaułki był większą atrakcją niż niejeden punkt widokowy. Po dotarciu do samochodu ruszyliśmy w drogę powrotną do Ribeira Brava. Zrobiliśmy jeszcze szybkie zakupy, które zostawiliśmy na kwaterze, a następnie wybraliśmy się do centrum Ribeira Brava do polecanej przez naszych gospodarzy restauracji Restaurante Dom Luis, położonej tuż nad oceanem. Zamówiliśmy espadę w bananie, czyli lokalną rybę zwaną pałaszem czarnym, stek z tuńczyka w cebuli oraz pizzę margheritę dla Marysi. Ryby okazały się naprawdę świetne i bardzo nam smakowały, natomiast pizza – delikatnie mówiąc – nie była specjalnością lokalu. Za cały posiłek wraz z napiwkami zapłaciliśmy około 60 euro. Najedzeni i zmęczeni po intensywnym dniu wróciliśmy później na kwaterę, kończąc kolejny pełen wrażeń dzień na Maderze.

zwiedził 14.5% świata (29 państw)
Zasoby: 462 wpisy462 277 komentarzy277 3116 zdjęć3116 129 plików multimedialnych129

04.06.2026 - 07.06.2026

01.05.2026 - 12.05.2026